Yinpower - Ontspanning is een kunst
logo
Home
Agenda 2020
COVID19 herstel
Buteyko Ademmethode
Chi Kung
Detox vakantie
Shiatsu
Stoelmassage
Contact & Book
Over Yinpower
reviews / gastenboek
Blog Yinpower
Ode aan de neus
Ode aan de mond
Ode aan CO2

 

Blog  -  Yinpower

Ode aan de neus

Observeer eens op straat hoeveel mensen hun mond open hebben staan. Dat de neus is om doorheen te ademen zijn we vergeten, we zijn ons er niet meer bewust van. De neus heeft wel 25 functies ! Ze is het reuk- en ademhalingsorgaan. Bijna elk dier op aarde ademt door zijn neus. Ze is een beschermer  en helpt bij levering  van energie. Zij beschermt je tegen onder andere virussen, bacteriën en fijnstof. Ze zorgt ervoor dat je schone, vochtige en warme lucht in je longen krijgt.

 

Molecuul van het jaar

De stof NO (Engels: Nitric Oxygen/stikstofmonoxide) was het molecuul van het jaar 1992. De nobelprijs winnaar Dr. L. Ignarro zei over NO; “het is de meest significante molecuul in het lichaam en cruciaal voor je welzijn; het is een “wonder drug” die je lijf zelf aanmaakt”. Deze stof wordt dus ook in de neus aangemaakt. Voor mannen is het zeker aan te raden om door de neus te ademen, want NO is het hoofdbestanddeel van Viagra. Als je door je mond ademt, dan adem je gauw te veel en ben je vatbaarder en heb je relatief gezien minder energie.

 

Hoezo vatbaarder?

Feit is dat je bij mondademhaling alles ongefilterd binnen krijgt.

 

Hoezo minder energie?

Het verhaal over energielevering is, hoewel iets langer, begrijpelijk, logisch en bewezen.

Een werkende spier gebruikt  zuurstof (O2) en glucose voor energie met restproducten water en koolstofdioxide (CO2). O2 en CO2 plakken aan hemoglobine en worden door het bloed getransporteerd. De sterkte van de verbinding tussen hemoglobine en zuurstof is afhankelijk van de hoeveelheid CO2. Bij veel CO2  is de binding minder sterk en laat de zuurstof makkelijk los, maar als je overmatig ademt en dus veel CO2 uitademt, dan wordt die binding sterker en laat O2 niet makkelijk los.  Dit staat bekend als het Bohr Effect.

 

Bij 95% van de mens is het bloed verzadigd van zuurstof (tussen de 95-100%!). De energielevering voor je lijf heeft een direct verband met hoe en hoeveel je ademt. Als je te veel ademt (de norm is 5 a 6 liter lucht per minuut) , dan adem je ook te veel CO2 uit. Ik hoor je denken: “CO2 is toch een afvalstof ?!”. Ja en NEE !!  CO2 is ook onmisbaar !! Als je te veel ademt, dan laat de hemoglobine de zuurstof minder los en worden de behoeftige spieren en cellen niet voldoende met zuurstof bediend. En dat ondanks dat je bloed verzadigd is van zuurstof. Kortom als je te veel ademt, ben je een dief van je eigen gezondheid.

 

 

Misinformatie. Er zijn veel instructeurs die roepen dat je meer zuurstof krijgt als je lekker diep in – en uitademt, of dat je moet inademen door de neus en uit door de mond. Maar je bloed is al verzadigd met zuurstof en door uitademen door je mond verliezen je longen te veel vocht en is je ademvolume hoogstwaarschijnlijk boven de norm (met alle negatieve gevolgen die verborgen chronische hyperventilatie met zich meedraagt), omdat je mond een groot gat is. 

 

 

Interesse om mij te volgen? Meldt je aan 

Top
hugo@yinpower.com