Yinpower - Ontspanning is een kunst
logo
Home
Agenda 2020
COVID19 herstel
Buteyko Ademmethode
Chi Kung
Detox vakantie
Shiatsu
Stoelmassage
Contact & Book
Over Yinpower
reviews / gastenboek
Blog Yinpower
Ode aan de neus
Ode aan de mond
Ode aan CO2

Blog  -  Yinpower

Ode aan CO2

Elke cel in plant en dier maakt CO2 aan. In de buitenlucht zit 0,03% CO2 en in uitgeademde lucht zit 4% CO2. Als je gedurende 1 minuut heel veel in- en uitademt (vrijwillig hyperventileren), dan verlies je veel CO2 met als gevolg dat je bloedvaten vernauwen en je hersenen 30-40% minder zuurstof krijgen (duizelig gevoel). Als je doorgaat met hyperventileren zal je op een gegeven moment flauw vallen. Dit is een lichaamsreactie om jezelf te beschermen. Het signaal dat het lijf afgeeft met deze reactie is: adem niet te veel CO2 uit !

 

Het tegenovergestelde van vrijwillig hyperventileren is vrijwillig adem verminderen. Hierbij probeer je dus juist de CO2 binnen te houden door een rustige, kleine en ontspannen ademhaling. Het gevolg hiervan is dat de bloedvaten verwijden en de hartslag rustiger wordt. Een andere belangrijke bijkomstigheid is dat je lichaam beter voorzien wordt van zuurstof als er meer CO2 in het lijf zit.

 

Waarom bewegen noodzakelijk is

Extra CO2 maak je aan door te bewegen. Bewegen is daarom noodzakelijk voor het beter functioneren van het lichaam. En als je daarbij ook nog door je neus blijft ademen, dan ben je goed bezig. Trainen op een bepaald activiteitsniveau met neusademhaling is een uitstekende lange termijn strategie voor een gezond lang leven. Dr. B. Snitselaar, neuroloog/zenuwarts,  zei dat de behandeling van mensen met angsten en fobieën ook ademtherapie moet bevatten (om de CO2 tolerantie te verhogen). Kortom, van CO2 word je blij !

 

Het onderzoek naar ademhaling is een persoonlijke aangelegenheid, omdat je uiteindelijk je eigen leraar bent. Als je weet waar je op moet letten, kan je altijd en overal trainen. Begin met aandacht voor de rustpositie van je tong, geplakt tegen het gehemelte. Zo weet je zeker dat je door je neus ademt. Als je neus geblokkeerd is, bestaat er een uitstekende oefening om deze te openen. De positie van de tong met correct slikgedrag is belangrijk bij kinderen voor een optimale ontwikkeling van de bovenkaak. Maar dat is weer een ander verhaal.

 

Opmerkelijk is dat mensen vaak angstig worden van minder ademen, omdat ze denken niet genoeg lucht te krijgen. Een fijne bijkomstigheid van vrijwillig, rustig en aandachtig minder ademen is dat je hiermee je denken kan stop zetten !!

 

Net als te veel eten, kan je ook te veel ademen. Maar je zal helaas (nog) niet een dokter horen zeggen, “Meneer, u ademt te veel “ of “u moet door uw neus ademen”. 

 

  

Interesse om mij te volgen? Meldt je aan 

 

 

 

Top
hugo@yinpower.com