Yinpower - Ontspanning is een kunst
logo
Home
Agenda 2020
COVID19 herstel
Buteyko Ademmethode
Chi Kung
Detox vakantie
Shiatsu
Stoelmassage
Contact & Book
Over Yinpower
reviews / gastenboek
Blog Yinpower
Ode aan de neus
Ode aan de mond
Ode aan CO2

Blog  -  Yinpower

 

Ode aan de mond: hou hem dicht !

Als je niet praat of zingt, dan is het verstandig om je mond dicht te houden. De neus is om doorheen te ademen. Bijna elk dier ademt door zijn neus. De mond is als een mandje voor je tong. Zoals honden en katten zich eerst een paar keer omdraaien en dan lekker gaan liggen, zo is de plek die de mond biedt voor je tong. De tong in rust, plakt tegen het gehemelte.  

 

Zorgelijk

Zorgelijk zijn de resultaten uit recent onderzoek naar mondademhaling bij kinderen; meer dan 50% ademt door de mond. Volgens een artikel van professor Damste (“Mondademhaling en de verstrekkende gevolgen”) uit begin jaren negentig, lag dit percentage nog op 10-15%. Een Engelse kaakchirurg was het opgevallen dat kinderen met de ergste gebitsproblemen mondademhalers waren. De professor adviseerde goede voorlichting voor iedereen die met kinderen werkt. Gezien de stijging van het aantal mondademhalers over de jaren, mag men concluderen dat deze voorlichting ver benedenmaats is.

 

Optimale ontwikkeling

Een mens slikt wel tot 500-1000 keer per dag. Neusademhaling en goed slikgedrag bij kinderen zijn noodzakelijk voor optimale groei van de bovenkaak, die plaats moet bieden voor 32 tanden en kiezen. Bij foutief slik- en open mond gedrag zal de bovenkaak de uitwaartse druk van de tong missen en daardoor niet geheel volgroeien. Gevolg is een smalle bovenkaak en extractie van 2 of 4 tanden of kiezen en alles wordt middels een beugel naar achteren gedrukt.

 

Bij indianen op bezoek

Eind negentiende eeuw was er een antropologische journalist die bij oude indianenstammen op bezoek ging. Het viel de journalist op dat moeders van pasgeboren baby’s telkens een duwtje tegen de onderkaak van hun baby gaven als de mond open stond. Hij vroeg de moeder waarom zij dat deed. De moeder wist het zelf niet, ze deed het gewoon. Waarschijnlijk een natuurlijk instinct die wij tegenwoordig zijn verloren?

 

 

Interesse om mij te volgen? Meldt je aan 

Top
hugo@yinpower.com